Τετάρτη 30 Απριλίου 2025
Η Νεκρά θάλασσα και η λίμνη Γεννησαρέτ
Η Νεκρά θάλασσα και η λίμνη Γεννησαρέτ (θάλασσα της Γαλιλαίας) από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!
😮Στη Νεκρά Θάλασσα δεν υπάρχουν φύκια, ψάρια και γενικότερα ζωή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι!
🌊Έχει 10 φορές( ?) περισσότερο αλάτι από το νερό της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι αν ξαπλώσεις στα νερά της, πάνω από το μισό σου σώμα θα βρίσκεται έξω από αυτά!
🤽♀️Θα μπορούσες εύκολά να ξαπλώσεις στα νερά της και να διαβάσεις ένα βιβλίο!
🙄 Ααα στη λίμνη Γεννησαρέτ (γλυκό νερό) εκβάλλει ο γνωστός Ιορδάνης ποταμός!
😁Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου το κομμάτι που φαίνεται από τον Γαλαξία μας στον ουρανό, το έλεγαν Ιορδάνης Ποταμός!
Το διάστημα είναι πολύ κουλ
Weather Phenomena
Το γαλαξιακό σμήνος του Περσέα
⭐️
Αυτή η εκπληκτική εικόνα ελήφθη το 2023, όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid εστίασε την διεισδυτική του ματιά προς το γαλαξιακό σμήνος του Περσέα. Οι επιστήμονες που ανέλυσαν τα σχετικά δεδομένα ταυτοποίησαν περίπου 1000 γαλαξίες του σμήνους, καθώς και περισσότερους από 100.000 άλλους γαλαξίες, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη πιο μακριά, στο υπόβαθρο της εικόνας.
Πολλοί από τους αμυδρούς αυτούς γαλαξίες παρατηρούνται για πρώτη φορά και μερικοί μάλιστα βρίσκονται τόσο μακριά μας, που το φως τους ταξίδευε 10 δισ. χρόνια στο αχανές Διάστημα, μέχρι να ανιχνευθεί από το τηλεσκόπιο. Χαρτογραφώντας την κατανομή και το σχήμα αυτών των γαλαξιών, οι κοσμολόγοι θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο με τον οποίο η σκοτεινή ύλη διαμόρφωσε το Σύμπαν που βλέπουμε σήμερα.
Το γαλαξιακό σμήνος του Περσέα είναι μια από τις μεγαλύτερες δομές που έχουμε ανακαλύψει στο Σύμπαν και βρίσκεται «μόλις» 240 εκατ. έτη φωτός μακριά, ενώ απαρτίζεται από χιλιάδες γαλαξίες, βυθισμένους μέσα σε ένα αχανές νέφος υπέρθερμων αερίων. Αυτή, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλη εικόνα μάς επιτρέπει να καταγράψουμε με τόσο μεγάλη ευκρίνεια τόσους πολλούς γαλαξίες του σμήνους.
Η βασική αποστολή του διαστημικού τηλεσκοπίου Euclid είναι η διερεύνηση του «σκοτεινού» Σύμπαντος, το πώς δηλαδή η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια διαμόρφωσαν στο πέρασμα του κοσμολογικού χρόνου το Σύμπαν που παρατηρούμε. Οι δύο αυτές «σκοτεινές» μορφές ύλης και ενέργειας («σκοτεινές» με την έννοια ότι η φύση τους εξακολουθεί να μας διαφεύγει) συναποτελούν περίπου το 95% της συνολικής «υλοενέργειας» του Σύμπαντος και μόνο το υπόλοιπο 5% αντιστοιχεί στην «κλασική» ύλη που βλέπουμε γύρω μας.
Προκειμένου να διερευνήσει σε βάθος την επιρροή της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας στην εξέλιξη του Σύμπαντος, το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid θα συλλέξει δεδομένα για το σχήμα, την απόσταση και την κίνηση δισεκατομμυρίων γαλαξιών, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη και ακριβέστερη τρισδιάστατη «απεικόνιση» της κατανομής της σκοτεινής ύλης που έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα.
©️ ESA - Euclid's first images: the dazzling edge of darkness
Σάββατο 12 Απριλίου 2025
Χάρτης τῆς ἀρχαίας Ἐγνατίας Ὁδοῦ
Ancient Greek Civilization - Αρχαία Ελλάς
Ὅταν οἱ Ρωμαῖοι ἀποφάσισαν νὰ κατασκευάσουν ἕναν ἀπὸ τοὺς πιὸ σημαντικοὺς δρόμους γιὰ νὰ συνδέσουν τὴν Ἀδριατικὴ μὲ τὸν Ἑλλήσποντο, δὲν ξέφυγαν καὶ πολὺ ἀπὸ τὰ ἴχνη τοῦ προρωμαϊκοῦ δικτύου ποὺ ἐκτεινόταν ἀνάμεσα στὶς ἀδριατικὲς χῶρες καὶ στὸ Αἰγαῖο φθάνοντας, πιθανόν, μέχρι τὴ Μαύρη Θάλασσα, κάτι ποὺ ἀναφέρει καὶ ὁ Ἀριστοτέλης. Γι' αὐτὸ δὲν ἀποτελοῦν ἔκπληξη προϊστορικοὶ καὶ μεταγενέστερων ἐποχῶν οἰκισμοὶ ποὺ ἀποκαλύπτουν οἱ ἀνασκαφὲς τῶν τελευταίων χρόνων, μὲ ἀφορμὴ τὴ χάραξη τῆς σύγχρονης Ἐγνατίας Ὁδοῦ.
Οὐσιαστικὰ ἀποτέλεσε γιὰ πάνω ἀπὸ 2.000 χρόνια τὸν πρῶτο ὁδικὸ ἄξονα ὅπως νοεῖται στὶς μέρες ποὺ ἔπαιξε σημαντικὸ ρόλο στὴν τύχη τῆς Ρώμης καὶ ὅλων τῶν ἄλλων δυνάμεων ποὺ κυριάρχησαν στὰ Βαλκάνια. Ἀκόμα καὶ πρὶν τὴν κατασκευή της κατὰ τὴν διάρκεια τῶν πολέμων μεταξὺ Μακεδόνων καὶ Περσῶν ἀκολουθήθηκε πορεία παραπλήσια μὲ τὴν τελικὴ πορεία τῆς Ἐγνατίας Ὁδοῦ.
Τρίτη 1 Απριλίου 2025
Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική γέφυρα στον κόσμο
Eleni Masmanidi ·
Αυτή είναι η σιδηροδρομική γέφυρα Haoji μήκους 1.813 χιλιομέτρων στην Κίνα. Είναι η μεγαλύτερη σιδηροδρομική γέφυρα στον κόσμο, η γέφυρα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά άνθρακα..
Το συνολικό κόστος ήταν περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Κατασκευάστηκε για να μεταφέρει 200 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από την Εσωτερική Μογγολία και το Shanxi στις νότιες επαρχίες της Κίνας. Είναι ένα βαρύ σιδηροδρομικό σύστημα με ράγες 1435 εύρους..
Ο σιδηρόδρομος είναι επίσης ο πρώτος σιδηρόδρομος βορρά-νότου της Κίνας που είναι αφιερωμένος στον άνθρακα και είναι κατασκευασμένος για να αποφεύγει τις υπάρχουσες διαδρομές μεταφοράς άνθρακα που περνούν από τις παράκτιες πόλεις με βάρκα..
Η γραμμή μειώνει τον χρόνο διέλευσης από 20 ημέρες δια θαλάσσης σε μόλις 3 ημέρες σιδηροδρομικώς. Η γραμμή συνδέεται με τους υπάρχοντες σιδηροδρόμους σε πολλά σημεία για να μοιράζονται τις εγκαταστάσεις συντήρησης. Η ταχύτητα σχεδιασμού του σιδηροδρόμου είναι 120 χιλιόμετρα την ώρα..
Λειτουργεί από τον China Railway. Η γραμμή εγκρίθηκε το 2014 με κόστος 27 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Χρηματοδοτήθηκε από τον China Railway και πολλές μεγάλες εθνικές εταιρείες εξόρυξης άνθρακα. Ο σιδηρόδρομος εγκαινιάστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2019.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Σκαθάρι – Καμηλοπάρδαλη
National Museum of Natural History Goulandris Ο ΜΑΚΡΥΤΕΡΟΣ “ΜΙΚΡΟΣ” ΛΑΙΜΟΣ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ…! Nα σας γνωρίσουμε το (Trachelophorus giraffa) της Ο...

-
Παρ' όλο που η Ινδία με τη Σρι Λάνκα δεν ενώνονται, δεν περνούν μεγάλα εμπορικά πλοία ανάμεσά τους, εξαιτίας των πολύ ρηχών νερών!...
-
Το Ηλιακό μας σύστημα και οι χρόνοι γύρω από τον Ήλιο.. Χαρακτηριστικό σημείο του Ποσειδώνα του πιο μακρινου πλανήτη του ηλιακού μας συστήμ...
-
Vasiliki Ayfanti Ένα (Ινουκτιτούτ: ᐃᒡᓗ, προφ.: Ιγλού), επίσης γνωστό ως χιονόσπιτο ή καλύβα από χιόνι, είναι ένας τύπος καταφυγίου που χτί...